Általános tudnivalók

Mindenek előtt javasoljuk, hogy olvasd el el a “Rectus diastasis és kinesiotape” című cikket.

Ezt követően böngészd át a tapaszt részletes tájékoztatóját és győződj meg arról, hogy az alkotó anyagok egyikére sincsen ismert allergiás reakciód.

A kinesiotape-ről

Az átlagos kinesiotape 5 m-es tekercsben kapható és 5 cm széles. A kinesiotape rugalmas tapasz: hosszirányában kb. a 160%-ára nyújtható (ez azért fontos, mert létezik u.n. sport tapasz is, ami nem nyújtható) Rectus diastasis esetén mindenképpen a nyújtható verzióra van szükség.

Többféle színben létezik, az egyes színek között jellemzően nincs erősségbeli különbség.

A tapasz több napig is rajtad lehet. Ha víz éri, egészen gyorsan kiszárad és funkcionál tovább.

A tapasznak nem a teljes felületén van ragasztó, éppen ezért lélegzik, így nem szokott alatta felpuhulni a bőr.

Ha elkezd viszketni a bőröd a tapasz alatt, gondolkodás nélkül vedd le. Korántsem biztos, hogy allergiás reakcióról van szó, de a has bőre érzékenyebb lehet. A viszketést többnyire enybe bőrpír követi, esetleg felhólyagosodhat.

Ragasztás folyamata

Kezd azzal, hogy megmérd, milyen hosszúságú a rés a hasizmok között. Ez azt jelenti, hogy a köldöködtől a szegycsontig, ill. a köldöködtől a szeméremcsontig terjedő szakaszon milyen hosszúságban helyezkedik el a nyílás. (Ha esetleg nem tudod hogyan érdemes végezni a mérést, akkor az állapotfelmérő videó segíthet.

3-4 ujjnyi hosszúságonként számolj egy db 5 cm széles és kb. 10-12 cm hosszú kinesiotape darabbal. Ezeket vágd le, a sarkaikat kerekítsd le és helyezd magad mellé.

Ezt követően feküdj hanyatt a földön és húzd fel talpra a lábaidat, a ragasztást mindig a legszélesebb szétnyálásnál kezd (ez valószínűleg a köldököd körül lesz.)

Fogd meg az egyik csíkot és középen fogva húzd meg, így el fog szakadni a papírja, amit széthajtogatva, könnyen meg tudod fogni a két végét. Erőteljesen húzd szét a tapaszt, amennyire csak tudod és a fejed megemelése nélkül ragaszd a hasadnak arra a részére, ahol a legszélesebb a nyílás. Folytasd ezt a továbbiakban a többi tapasszal is, ha szükség van rá. A tapaszok között lehetnek szabadon aradó bőrfelületek, törekedj arra, hogy ne ragassz egymásra tapaszcsíkokat. Miután a ragasztással végeztél, lassan ülj fel, majd állj fel.

Ezt követően mozgsd meg magad és ellenőrizd, hogy van-e kényelmetlenség érzeted a tapaszok kapcsán. Ha nem esik jól, hogy rajtad van, inkább vedd le. Ha jól esik, támaszt, kényelmes, akkor hagyd fent.

A kinesiotape cseréje

Megfigyelheted majd, hogy néhány napot követően, a ragasztó rész elkezd leválni, ilyenkor érdemes cserélni a tapaszt. Ez bőrtípustól függően lehet 2 nap vagy akár 2 hét is.

Fontos, hogy két ragasztás között hagyj a bőrödnek kb. fél nap szünetet, hogy pihenjen. Amennyiben a Potzak edzőmódszert használod, akkor ezekben a szünetekben tudod optimálisan elvégezni az állapotfelmérést és így tudhatod meg, hogy mennyit változott a hasfalad állapota.