Az esztétikai problémákon kívül mivel jár még a hasizmok egymástól való eltávolodása?

A szülést követő hetekben sokan küzedek azzal, hogy a hasfaluk nem húzódik vissza, vagy éppen elindul a súlyvesztés, de nem a korábbi alak rajzolódik ki a szülés után. Annak ellenére, hogy valaki sosem volt “súlyos” alkat, megmaradhat a pocak. Az első kérdésig (“Miért van ez?”) sokan eljutnak, valójában azonban van fontosabb kérdés is: “Mivel jár ez?”

A hasfal megereszkedése, a hasizmok renyhülése az esztétikai problémák mellett egészségügyi kockázatot is jelent. A meglazult izmok és inak következtében nem lesz fenntartható a hasüregben a szervek működéséhez szükséges alapvetően állandó és akaratlagosan szabályozható nyomásviszony.

A hasizmoknak van/lenne egy állandó tónusa, feszessége, ami többek között elölről megtámasztja az ágyéki gerincszakaszt, hogy az optimálisan tudjon működni. Ha a gerinc vagy éppen a belső szervek támasztásához nagyobb nyomásra van szükség akkor az izmok megfeszítésével és megfelelelő légvétellel képesek vagyunk rá – ezt tesszük akkor, amikor pl. nagyobb súlyt kell megemelnünk. Milyen súlyt is akarnánk emelgetni? Például a gyerkőcünket. Ez a stabil, szabályozható hasűri nyomás tart fenn egy optimális körülményt a vérkeringésünk és nyirokkeringésünk számára is. Terhesség alatt folyamatosan nő a nyomás – belülről. Ehhez alkalmazkodik a testünk: megnyúlnak először az izmok, amennyire csak tudnak, majd következnek az inak. A szüléssel ez a belső nyomás hipp-hopp megszűnik és a megnyújtott izmainkkal kívülről sem tudjuk ezt azonnal létrehozni.

A várandósság után szembesülhetünk egy ilyen mellékhatással, ami ellen azonban lehet tenni! Amennyiben valaki a szülést követő 2-3 héten belül megkezdi a megfelelő rehabilitációs mozgást, akkor ez az állapot az emberek jelentős részénél 1,5-2 hónap alatt megszüntethető, anélkül, hogy órákat kellene fitness teremben tölteni, vagy személyi edzőt fogadni.

Fontos azonban, hogy az állapotunknak megfelelő feladatokat, a megfelelő sorrendben végezzük, ugyanis ha valaki látva a hasa állapotát, csak belekezd a szokásos felülésekbe és lábemelésekbe, akkor azzal inkább ártani fog, mint használni.

PotzakApp-ot azért hoztuk létre, hogy mindazok számára, akiknek ez problémát jelent és szeretnének tenni ellene, legyen egy eszköz, ami hatékony. A gyakorlatokat nem tudjuk elvégezni ugyan az anyukák helyett, de a feladatok pontos leírásával, a vizuális támogatással és szükség esetén a szakorvosi válaszokkal a körülményeket tudjuk biztosítani a minél hamarabbi regeneráció eléréséhez.