Az esetek nagy részében a gyesen/gyeden lévő anyukákra a gyerekek ellátásán kívül több feladat is hárul: ilyen például a háztartás vezetése illetve a bevásárlás.

A bevásárlásnak több fajtája van: az egyik egyszerű: „beszaladok a boltba venni egy joghurtot.” típusú. Ilyenkor céltudatosan 1-2 dolog beszerzése történik. A bevásárlás gyors és jellemzően nem jár komoly cipekedéssel. A másik fajta annál inkább, ha nincs segítség és ránk marad a pelenka, mosószer vásárlás, a liszt és tej beszerzése, nem is beszélve a szükséges és fontos zöldségekről, pillanatok alatt abban a helyzetben találhatjuk magunkat, hogy tele van a babakocsi és legalább az egyik kezünkben cipelünk valamit (a másikkal ugye toljuk a kocsit.)

Szerencsés esetben a gyerek bírja a túrát és nem kezd el sírni, így attól, hogy most a picit is felvesszük, eltekintünk. Mit csinálunk azonban a nagy (kb. 8-12 kg-os) szatyrokkal? Vagy mi van akkor, ha sikerült valakire hagyni a gyereket és nekünk már csak 4-5 telepakolt táskával kell megbírkóznunk?

Szétnyílt hasizommal ez ugyanis messze nem triviális. Ha nem megfelelő módon hajol vagy tart súlyt valaki, akkor a hasfalat alkotó izomok a feszítés hatására még inkább távolodhatnak egymástól, egy-egy ilyen terheléssel szemmel is látható elváltozást okozhat. Emellett az emelgetés derékfájást is hoz magával. (Ha belegondolunk, ez érthető is, hiszen ha nincs terhelhető hasizomzat, akkor a derekat sem tudja semmi megtartani, a hátizomzat önmagában ehhez ugyanis kevés lesz.)

Na de térjünk vissza a szatyrokhoz.

Ha két kézzel cipekedünk, törekedjünk arra, hogy a súlyt arányosan osszuk el. (Ha a bepakoláskor nem voltunk résen, érdemes egy pillanatra megállni és még a boltban rendezni az egyes szatyrok tartalmát, hogy közel azonos terhelést kapjon mind a jobb, mind a bal oldal).

Ha más lehetőség híján egy kézzel cipekedünk (pl. csak egy szatyor van), akkor arra kell majd figyelni, hogy a hazáig vezető gyalogtúra során rendszeresen cseréljük meg a kezeket.

Mivel senki sem szereti azt, ha a bevásárló táska hozzá ütődik a lábához, megfigyelhetjük, hogy az emberek (és így mi magunk is) törekszenek arra, hogy a táskákat kicsit távolabb tartsák maguktól. Egy táska esetén ez konkrétan a gerincoszlop ívben való hajlításával jár, két táska esetében pedig vagy karizomból vagy pedig törzsből való folyamatos kompenzálással fogjuk ezt megoldani.

A kompenzálással az a probléma, hogy szintén érinti a hasi szakaszt.

Nagyon fontos, hogy nagyobb súlyt csak abban az esetben cipeljünk, ha a szétnyílt hasizom rehabilitációjához tartozó első néhány gyakorlatot (melyek a hasfal tartását tanítják), már meg tudjuk csinálni és ha képesek vagyunk figyelni arra, hogy a hasfalat tartsuk a hazaút során. Amennyiben valaki elfárad, álljon meg, szuszogjon kettőt, váltson kezet és újra (tartva a hasfalat) combok hajlításával és ne pedig hajolással emelje meg a bevásárlótáskákat.