Amikor valaki anyukává válik: megváltozik az élete. Persze csak bizonyos értelemben… más szemszögből nézve nem lesz különbség:

ugyanúgy ott lesz a mosogatás, a takarítás, a háztartási munkák garmada. Fontos azonban, hogy ha valakinek a várandósság során meglazult a hasfala (azaz Rectus Diastasis esete forog fenn) akkor fokozottan figyeljen oda erre a megváltozott körülményre.

Amennyiben a hasizmok egymástól való eltávolodását tapasztalja valaki (melyet le is ellenőrizhet akár az itt elérhető szemléltető videó segítségével: https://www.potzak.org/allapotfelmeres/) fontos, hogy fokozottan figyeljen oda minden emelésre, legyen szó akár a baba kiságyból való kivételéről vagy egy megtöltött felmosóvödör cipeléséről.

A házimunkák során különösen fontos, hogy emeléskor (pl. dobozok pakolása, bútorok tologatása) ne terheljük úgy a hasfalat, hogy az nincsen felkészítve rá.

Mit jelent ez? A várandóságot megelőzően megszokhattuk, hogy a hasfalunk stabil, terhelhető. Viszont a várandóság ideje alatt megnyúlt inas szakasz most már nem tart úgy, mint korábban. Ha valaki egy fennálló Rectus Diastasis mellett megszokásból terheli a hasfalát, azt érheti el, hogy a hasizmok közötti rés egyre szélesedni fog. 1-2 ujjnyi szélességből akár 4 ujjnyiig is felmehet pusztán a hibás mozdulatsoroktól.

Milyen trükkök alkalmazhatóak a háztartási munkák során, hogy az állapot ne rosszabbodjon és ne jelentkezzen derékfájás?

Az első az, hogy ha emelünk (bármit), annak a derekat egyenesre feszítve álljunk neki (kb. mint egy szumó birkózó alapállásban.) Az emelést pedig inkább combból és farizomból oldjuk meg, egyenes háttal. Ez a mozdulat elsőre tűnhet furcsának, viszont megelőzhető vele a hasizom fokozódó szétnyílása, és az esetleges derékfájdalom (adott esetben lumbágó vagy gerincsérv) is.

A második a mosogatási/főzési praktika. Ha folyamatosan egy helyben állunk, legyen a közelünkben egy sámli vagy egy megfordított vödör, amin az egyik lábat pihentethetjük. Ez segít ugyanis abban, hogy a gerinc egyik oldalán lévő izomzat ellazuljon.

A harmadik praktika, hogy bármilyen házimunka végzés közepette tartsunk szünetet és végezzünk pár csípőkörzést és törzsdöntést valamint törzshajlítást. Ezek ugyanis lazítják a megfeszülő izmokat.

Emellett pedig érdemes végig venni a Potzak edzésprogram egyes fázisait, hiszen itt a rehabilitáció minden egyes fázisa megtanulható. A Potzak a hasfalat először tartani, majd terhelni tanít meg.